Näringsministern tog första spadtaget till GoCo Health Innovation City – Klart med Fujirebio, ett japanskt världsledande bolag inom cancerdiagnostik, som första stora etablering

Idag invigdes bygget som har visionen att bli Sveriges största life science-kluster, ett projekt som har initierats av företagen Next Step, Vectura Fastigheter samt AstraZeneca.
Nu ska 100.000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal och inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter med möjlighet till 7000 nya arbetsplatser.

Först ut är bygget av en toppmodern laboratoriebyggnad för diagnostikutveckling – 8000 kvadratmeter helt anpassade till första hyresgästen Fujirebios verksamhet.

Fujirebio ingår i Miraca Group som är en global koncern med säte i Japan. Parterna träffades på Svenska ambassaden i Tokyo under förra veckan för att formellt signera avtalen.

– Vår vision är att fortsätta att expandera globalt. Bra partnerskap och samarbete är nyckeln till innovation och GoCo Health Innovation City är den perfekta platsen för oss till nya partnerskap. Konceptet och gemenskapen kommer även hjälpa oss att attrahera nya talanger, vilket är en ytterligare positiv effekt med vår etablering. Vi ser fram emot att växa i Sverige och jag hoppas att våra relationer till Sverige stärks, säger Goki Ishikawa, President & CEO, Fujirebio Inc.

– Innovativa lösningar för bättre vård och hälsa kräver grundlig förståelse för ouppfyllda medicinska behov, men också nära samverkan mellan vårdgivare, akademisk forskning, läkemedelsindustrin samt den diagnostiska industrin. Det är precis detta som GoCo Health Innovation City erbjuder oss, säger Christina Hall, VD på Fujirebio Diagnostics.

Stora som små bolag ser nu uppväxlingen som sker när olika aktörer sitter tillsammans i nya typer av samarbetsformer. Starka exempel på detta är mobilitets-klustret som skapats på Lindholmen i Göteborg.

– Vi är inkluderande och stärker en redan stark region inom life science med nya sätt att etablera och samarbeta. Det är en trend inom hela världen att segment som samlas får konkurrensfördelar på sikt, och att Fujirebio nu väljer oss för sin nyetablering bevisar att vi har en konkurrenskraftig produkt som är på rätt väg, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development AB.

– Det är genom samverkan som vi kan stärka Sveriges konkurrens- och innovationskraft och samtidigt möta våra gemensamma samhällsutmaningar. Satsningen på GoCo Health Innovation City har alla utsikter att flytta fram dessa positioner ytterligare och göra regionen till ett världsledande innovationskluster inom hälsa, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Den internationella konkurrensen hårdnar och GoCo Health Innovation Citys ambition är att stärka Västsverige och hela Sverige i kampen om såväl den bästa kompetensen som de mest innovativa företagen inom life science
och hälsa.

– Dagens spadtag förvekligar den utmanande vision som AstraZeneca
satte upp för tre år sedan för att utveckla ett nytt hälsoinnovationskluster i världsklass i Västsverige. Vi är mycket glada över att välkomna Fujirebio och ser fram emot en spännande framtid för GoCo Health Innovation City och för life science i Sverige, säger Katarina Ageborg, AstraZeneca EVP Sustainability och VD, AstraZeneca AB.

Tillsammans med designbyrån Doberman, stadsutvecklingsbyrån Gehl samt Mölndal Stad med flera har detaljplanen för GoCo Health Innovation City samskapats på rekordtid.

För ytterligare information:

www.gogo.se

Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar fastigheter till egen långsiktig förvaltning. Vi verkar inom segmenten samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter och utvecklar vård- och omsorgsboenden, vårdfastigheter, kontor och hotell för eget ägande. Vårt fastighetsbestånd består av fastigheter som bär på ett rikt kulturhistoriskt arv, moderna och nyproducerade fastigheter till innovativa fastighetsutvecklingsprojekt med fokus på omsorg, liv och hälsa. Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av Investor.

Länk till MyNewsdesk