Vectura Fastigheter tecknar nytt hyresavtal med Borlänge kommun för äldreboende i Tunagården

Illustrationsbild: BSK Arkitekter

Äldreboendet Tunagården, vid Romme i Borlänge kommun, förvärvades av Vectura för cirka tre år sedan med Borlänge kommun som hyresgäst. Idag skriver Borlänge kommun ett nytt avtal med Vectura för Tunagården som kommer att renoveras och byggas till. Genom renoveringen och tillbyggnaden skapas ytterligare lägenheter inklusive lokaler för hemtjänst och tillagningskök. Boendet kommer att växa från 3 625 kvm till cirka 6 450 kvm och utökas till sammanlagt 80 lägenheter. För byggnaden står hållbarhet högt upp och kommer certifieras enligt LEED Gold. Projektstart för tillbyggnaden är beräknad till början av 2023.

Vectura och Borlänge kommun har idag slutit avtal om ett nytt hyreskontrakt för Nya Tunagården. Den nya tillbyggnaden kommer att skapa 36 nya platser på äldreboendet.

- Vi är väldigt glada över att nu kunna utveckla vår fastighet Tunagården i Borlänge. Här skapar vi ett hållbart hus som ger kommunen möjlighet att bedriva ett stort äldreboende i toppklass. Det är roligt att Borlänge Kommun satsar på nya boendemiljöer i fina lokaler där boende, personal och besökare kommer trivas och att vi dessutom kan samverka i detta, säger Joel Ambré, VD på Vectura.

Arbetet att ta fram de nya planerna för Tunagården har varit process med snabba beslutsvägar där man tidigt såg möjligheten att bygga till. Byggnaden får ett nytt ID där gammalt möter nytt och träfasaderna, tillsammans med det gröna taket, möter det gula teglet och den gemensamma färgsättningen sömlöst. Arkitekturen kommer skapa en skyddad innergård som blir byggnadens gröna lunga och en naturlig mötesplats för boende och anhöriga.

- Tunagården har alltid varit ett omtyckt ställe att bo på, och nu får vi moderna och fina lokaler för både boende och personal. Det kommer att bli ett lyft för hela verksamheten och det är jag oerhört glad för, säger Anita Nordström (S), ordförande i Omsorgsnämnden.

I linje med Vecturas hållbarhetsmål om certifiering i samtliga fastigheter kommer denna byggnad certifieras enligt LEED Gold. Det ska bland annat kommer läggas solceller på taket och under hösten 2022 kommer en vattenledning flyttas för att kunna starta projektet i första kvartalet av 2023.

- Dels uppdateras den befintliga 60-talsbyggnaden i gult tegel till dagens standard samtidigt som vi adderar en byggnadskropp i trä som inte bara siktar högt med sin gestaltning utan även med sina högt satta miljömål. Att återbruka byggnader är inte det enkla valet men ett utmärkt sätt att driva på omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi och sänka klimatavtrycket, säger Martin Nilsland, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

    Projektet med Nya Tunagården förväntas stå färdigt för inflytt under sommaren 2024.

    Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar fastigheter till egen långsiktig förvaltning. Fastighetsbeståndet består av moderna och nyproducerade fastigheter, såväl som innovativa fastighetsutvecklingsprojekt med fokus på omsorg, liv och hälsa. Vecturas portfölj sträcker sig runt om i landet, med extra stort innehav i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av Investor AB.

    Länk till MyNewsdesk