Vectura Fastigheter välkomnar AstraZeneca till Forskaren

Emelie Antoni, AstraZeneca och Joel Ambré, Vectura​ Fastigheter

Nu är det klart att AstraZeneca flyttar sitt Stockholmskontor till Forskaren i hjärtat av Hagastaden. När Forskaren står klar i början av 2024 blir byggnaden ett helt ekosystem för kunskapsutbyte och samarbete med start-ups i co-workingmiljö, tillväxtbolag och världsledande bolag inom life science och health tech.

Forskaren är nu nästan fullt uthyrd och redan i början av 2024 flyttar de flesta bolag in och de publika verksamheterna öppnar. AstraZenecas Stockholmskontor i Forskaren blir basen för bolagets nordiska marknadsbolag, det vill säga den kommersiella verksamheten, och flytten sker redan till sommaren 2024.  

- Det är glädjande att AstraZeneca nu väljer Forskaren, vilket kommer att stärka vårt erbjudande inom life science ytterligare. Vi är övertygade om att det utbyte som sker i Hagastaden mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet inte bara stärker Stockholmsregionen, utan hela Sveriges konkurrenskraft, säger Joel Ambré, vd på Vectura. Tillsammans kommer vi nu att fortsätta vårt strategiska samarbete i både Forskaren och GoCo Health Innovation City för att sätta life science från Sverige på kartan globalt.  

- För oss är detta ett strategiskt viktigt val. Forskaren kommer ha en unik mix av aktörer som alla bidrar till att skapa en innovativ miljö där idéer och affärsmöjligheter kan växa, dessutom i nära anslutning till sjukvård, kunder och samarbetspartners. Det hjälper oss säkerställa att våra läkemedel och vår expertis inom life-science kommer patienter till nytta. Dessutom erbjuder Forskaren en konkurrenskraftig arbetsmiljö i linje med vår hållbarhetsambition, vilket är viktigt för oss, säger Emelie Antoni, chef för det svenska och nordiska marknadsbolaget på AstraZeneca.

Forskaren har på kort tid blivit ett i landmärke i Stockholm med sin spännande arkitektur. För alla som jobbar, bor och besöker Hagastaden blir Forskaren det nya vardagsrummet med öppna ytor. Där bland annat Tekniska museet öppnar upp The Cell–en ny life science-scen och Urban Deli öppnar sin femte restaurangverksamhet i Stockholm. AstraZeneca flyttar in på plan 4 (2100 kvm) med ca 180 medarbetare.  

- Att ett av världens främsta bolag inom life science väljer Forskaren är ännu ett bevis på att vi lyckats skapa Hagastadens nya vardagsrum, en plats för innovation och kreativa lösningar. Mixen av världsledande bolag inom life science och den banbrytande arkitekturen skapar en helt unik mötesplats i Sverige. Vectura närmar sig nu en milstolpe när vi öppnar Forskaren och i vår lanserar vi nästa fas i Hagastaden som life science kluster; Kvarter 37, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura. 

Om Forskaren
Forskaren är en 24 500 kvm stor byggnad mitt i hjärtat av Hagastaden som samlar ca 1 700 medarbetare från olika bolag genom kontor, labb och co-working ytor. Vectura, som äger och kommer förvalta fastigheten, har mycket höga hållbarhetsmål och i linje med dessa har Forskaren certifierats med både LEEDs högsta nivå, Platinum, samt WELL Gold, en certifiering i syfte att främja hälsa och välmående i fastigheten.


Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar utrymmen för nya framsteg genom egen produktion och långsiktig förvaltning. Minst 100 år brukar vi säga. I våra fastigheter vill vi att Sveriges främsta aktörer inom sektorn life science ska inspireras till nya idéer, känslor och lösningar. Med nya sätt att samarbeta, nya sätt att bygga och nya sätt att tänka skapar vi förutsättningar för fruktsamma möten. För företag, kommuner och människor som är engagerade i omsorg, liv och hälsa. Vårt högre mål är att klara mänsklighetens framtida utmaningar. Vår långsiktighet garanteras av våra ägare, Patricia Industries, en del av Investor.

Länk till MyNewsdesk