Samskapande är ett sätt för invånare och närboende att kunna påverka sin närmiljö genom att bidra med tankar och olika perspektiv. Det är en transparent process som skapar djupare förståelse för området, platsen och dess utmaningar. Målsättningen är att kvarteret Ginnungagap ska utformas i dialog med invånare och i samklang med sin omgivning och på så sätt skapa bra vårdboenden för vårdtagarna samt bli en uppskattad byggnad för närboende.
På grund av pågående pandemi har invånarna bjudits in till ett digitalt samskapande. Den samskapande dialogen bestod av en lärande del och två webbenkäter. Resultatet blir ett gestaltningsprogram som är ett av de styrdokument som arkitekterna har att förhålla sig till i arbetet med att forma och gestalta byggnaderna.
Syftet med lärande delen är att skapa en gemensam utgångs- punkt. Pedagogiken utgår från en lärande och inspirerande inledning med filmer som hjälper deltagarna att navigera i sina val under den digitala samskapande dialogen. Deltagarna får ta del av en fördjupning kring projektets bakgrund, platsens förutsättningar samt inspiration avseende områdets arkitekturhistoria.
Samtliga deltagare ges möjligheten att bidra med tankar och inspel kring de blivande vård- och omsorgsbyggnaderna via en webbenkät i appen 5, öppen under två veckor. Här lyssnar vi in för att förstå vad deltagarna tycker om platsen och utformningen av byggnaderna. Ska det vara ståtligt och intuitionslikt eller öppet och välkomnade? Passar det bäst med puts eller med trä?
Svaren från webbenkäten sammanställs och redovisas på Vecturas och Danderyd Kommuns hemsidor. Samtidigt analyseras resultatet och trattas ner till ett antal möjliga vägval för deltagarna att tycka till om i en ny webbenkät.
Det förslag eller de delar som bäst summerar deltagarnas bidrag från steg 3 tas vidare in i det gemensamma gestaltnings- programmet. Detta beskriver förutsättningar och principer för byggnaderna och fungerar som vision och ett ramverk i det kommande arbetet med byggnaderna.
Gestaltningsprogrammet blir sedan ett av flera styrande dokument för arkitekterna att förhålla sig till. Andra viktiga förutsättningar som ska tas hänsyn till är miljöbyggnad- skrav, verksamhetskrav samt ekonomi. När arkitekterna sedan har arbetat fram ett förslag på byggnad, utifrån alla krav och förutsättningar, är det dags att söka bygglov, under förutsättning att planen då vunnit laga kraft. Vectura och Danderyds kommun kommer återkoppla till medborgarna vad man avser att söka bygglov på via respektive hemsida.
I november 2020 var det möjligt att bidra med tankar och inspel kring de blivande vård- och omsorgsbyggnaderna i kv Ginnungagap. Detta gjordes genom en webbenkät del I. Resultatet från de 90 svaren vi fick in sammanställdes och redovisades i en ny webbenkät del II under februari 2021. Under denna period hade invånarna möjlighet att tycka till om det sammanställda resultatet från del I i dialogen.
Inom kort kommer vi redovisa det slutgiltiga resultatet här på webben.
Vill du minnas vår lärande del från del I av den samskapande dialogen? Genom att klicka dig vidare nedan tar du dig vidare till projektets förutsättningar och platsens arkitekturhistoriska förankring.
Nej, det finns ingen skyldighet att driva en samskapande dialog. Men det känns fel att driva igenom ett projekt som skapat så mycket känslor och engagemang, utan att ta ett steg tillbaka och ha dialog med invånarna. Målsättningen är att byggnaderna ska vara i samklang med omgivningen och att de boende i Danderyd känner delaktighet och stolthet över resultatet.
Eftersom behovet av vårdplatser är så stort i kommunen, vill vi ha kommit så långt som möjligt i att ta tillvara invånarnas synpunkter, så att bygget kan komma igång så fort som möjligt när planen förhoppningsvis vinner laga kraft.
Det finns goda möjligheter att utveckla och variera volymen och arbeta med olika arkitektoniska uttryck. Att bjuda in till samskapande av gestaltningen ger invånarna en direkt delaktighet både genom att sätta förutsättningar och ramar för arkitekturen. I det här skedet är det primärt yttre gestaltning som går att påverka, exempelvis färg, fasadval, fönster, takutformning etc. För fasadernas gestaltning och utformning finns god möjlighet till stor frihet för variation och materialval.
Det är inte klart exakt hur byggnaderna kommer att se ut. De illustrationer som togs fram i detaljplanen visade på ett möjligt bebyggelseförslag. Det för att skapa en uppfattning om vad detaljplanen skulle kunna resultera i.
Det är gestaltningsprogrammet som kommer att styra de förslag som arkitekterna ska arbeta fram till bygglovshandlingar.
Gestaltningsprogrammet bygger på resultatet från den samskapandedialog/webbenkät vi bjuder in till under november. På detta sätt vill vi lyssna in vad du som invånare tycker passar in i omgivningen.
Det kommer att vara betydande. I detaljplanen är det beskrivet att ny bebyggelse ska utformas med hög arkitektonisk kvalitet och med hänsyn till kulturmärkningen riksintresse Djursholm.
Därför kommer de angivna förslagen stämmas av med antikvariska experter innan bygglov, med hänsyn till tidigare kulturmiljöutredning och kulturmärkningen riksintresse Djursholm.
Både kommunen och Vectura har åtagit sig att tillhandahålla ett visst antal vård- och omsorgsplatser, och ytan står i relation antal platser. Generellt eftersträvar kommunen en effektiv och ändamålsenlig markanvändning. Kommunens mark är en värdefull resurs. Om verksamheterna skulle utföras i ett plan skulle inte den planerade bebyggelsen, angöringsytor och gård rymmas inom kvarteret.
Det korttidsboende som fastighetsavdelningen /Danderyds kommun planerar för avses vara i två våningar.
Vectura vård- och omsorgsboende planeras i 2-3 våningar.
Solstudier visar att skuggning från byggnaderna på kringliggande fastigheter är låg. När man bygger i befintlig bebyggelse kan det vara ofrånkomligt att viss skuggning och siktlinjer påverkas.
När det finns ett förankrat förslag för inriktningen av gestaltningen påbörjas sedvanlig projektering, inlämnande av bygglov och slutligen byggnation.
Bygglovsansökan kommer att prövas av bygglovsavdelningen. Därefter kommer det slutliga l beslutet att tas i Byggnadsnämnden.
Mer information om projektet hittar du på Danderyds kommuns hemsida.